www.alternativni - medicine.webgarden.cz

Umělá sladidla

Nebezpečný ASPARTAM E951 - Umelé sladidlo - kola, limonády, žuvačky, sladkosti pre deti, …

Jan Brodský dňa 25/5/10 • Kategória článku: Výživa


Téměř každý z nás se do jisté míry pokouší dělat alepsoň něco pro své zdraví. S různými dietami, stravovacími režimy a typy životospráv se v poslední době tak říkajíc roztrhl pytel. Jedním z posledních hitů jsou režimy založené na "antisacharidové" filozofii alla dieta Dr. Atkinsona. V důsledku toho se do popředí zájmu spotřebitelů dostávají čím dál více potraviny a nápoje bez cukru a jiné "light" či "dia" výrobky.

Jistě vás v této souvislosti někdy napadlo, jak je možné, že takové potraviny, byť kolikrát neúměrně sladké, neobsahují ani špetku tradičního cukru? Není velkým tajemstvím, že toto potravinářské "kouzlo" není ani tak dílkem všemocné matičky přírody, ale z velké části vychází z vědeckých laboratoří světových farmaceutických firem.

Co jsou umělá sladidla

Umělá náhradní sladidla jsou náhražkami cukru, které mají větší chuťový efekt než cukr, ale obvykle obsahují menší množství potravinové energie. Mezi nejznámější umělá sladidla patří sacharin, cyklamát a aspartam.

K čemu slouží výrobcům potravin

Ve velké míře přispívají ke zvýraznění chuti, dodávají více laciných kalorií a zajišťují delší životnost na regálech. Hlavním přínosem jsou však nižší náklady spojené s výrobou příslušných potravin, neboť k dosažení sladké chuti je potřeba několikanásobně menší množství.

Ačkoliv kontroverzní informace a kritika provází téměř bez výjimky všechna umělá sladidla, my se níže zaměříme jen na to nejvíce rozšířené - Aspartam. Jeho historii a používání od začátku doprovází značný rozruch, neboť aspartam může sloužit jako klasický příklad toho, jak silná potravinářská lobby dokáže úspěšně zlegalizovat používání něčeho, co se v minulosti opakovaně prokázalo být nebezpečné a zdravotně závadné.


Co je Aspartam

Je bílá krystalická sloučenina zhruba 200krát sladší než bílý cukr. Chuťově aspartam cukr skutečně připomíná, ovšem velká část konzumentů se schoduje na tom, že potraviny ochucené aspartamem mají spíše "chemickou" chuť a jsou až nepřirozeně sladké. V porovnání s tradičním cukrem se aspartam vyzdvihuje jednak pro svou nízkokalorickou hodnotu a také, že nezpůsobuje zubní kazy.

Historie Aspartamu

Aspartam poprvé spatřil světlo světa ve Spojených státech v roce 1965. Při vývoji nových léků farmaceutické společnosti G.D. Searle si jeden z vědců nechtěně potřísnil ruku při překrystalyzovávání aspartamu z ethanolu. Když pak později stejnou ruku náhodě olízl, zaznamenal velmi sladkou chuť. Objevení aspartamu bylo oficiálně oznámeno veřejnosti v roce 1966.

Dalších 15 let se však společnosti G.D. Searle nedařílo americkým kongresem prosadit legalizaci používání aspartamu v potravinách. Vládní organizace FDA (food and drug administration) veškeré návrhy rezolutně odmítala, neboť četné vědecké studie poukazovaly na škodlivost aspartamu především pak na jeho karcinogenní vlastnosti.

Jednoznačným rozhodnutím rady FDA se rozhodně nelze divit. Stačí se jen podívat na to, z čeho se aspartam skládá. Molekulu aspartamu tvoří tři látky fenylalanín, kyselina asparagová a metanol. Ano, čtete správně m-e-t-a-n-o-l, neboli dřevní líh. Hořlavá, silně jedovatá látka, jejíž konzumace v dávce okolo 10ml přivádí slepotu a po 100ml se velmi pravděpodobně ocitnete mezi svatými. Po pozření se molekula metanolu rozštěpí na dvě jedovaté látky - formaldehyd a kyselinu formikovou. Formaldehyd je prvotřídní karcinogen, který přispívá k rychlé mutaci rakovinových buněk.

Navzdory veškerým důkazům o nevhodnosti aspartamu pro lidskou konzumaci se nakonec podařilo firmě G.D. Searle jeho používání prosadit. Den po nástupu nového presidenta Reagana G.D. Searle opětovně zažádalo o legalizaci a v červenci 1981 pak nově dosazený komisař FDA Arthur Hull Hayes Jr. přispěl svým právem veta k legalizaci aspartamu v sušených potravinách. Později pak lobisté G.D. Searle zařídili jeho rozšíření jak do dalších potravinových skupin tak do ostatních částí světa.

Kde ho najdete

Aspartam dnes denně konzumuje přes 200 milionu lidí po celém světě. Najdete ho ve více než 6 000 výrobcích, ke kterým patří nealko nápoje, dezerty, čokolády, zmrzliny, žvýkačky bez cukru, sušenky, jogurty, pudinky a mnoho dalších.

Negativní dopad na lidský organismus

Doktorka Janet Starr Hull se ve své knize Sladký jed (Sweet poison) dělí o zajímavou osobní zkušenost. V roce 1991 u ní byla zjištěna Gravesova nemoc (autoimunitní onemocnění postihující štítnou žlázu). Později se však ukázalo, že ve skutečnosti šlo o otravu aspartamem s klasickými příznaky Gravesovi nemoci. Podobných případů bylo o té doby zaznamenáno celé plejády.

Od roku 1990 se jen ve Spojených státech objevilo přes deset tisíc zákaznických stížností spotřebitelů, kterým častá konzumace produktů obsahující aspartam přivodila jistý stupeň přiotrávení. Nejčastějšími projevy lehčí otravy bývají svalové křeče, bolesti zad, bolesti hlavy, břišní křeče, obtížné dýchaní a zhrošený zrak. Dlouhodobé užívání pak často vede k neurologickým poruchám, srdečním potížím, závratím, depresím, rakovině a náhlé smrti.

Jak se mu vyhnout

Zlaté pravidlo říká, že je nejlépe vyhýbat se všem potravinám s označením light, dietní, dia a bez cukru. Pokud si nějakou tu dia sušenku či dia limonádu přeci jen dopřát chcete, ujistěte se, že ve složení není uveden aspartam (E951), sacharin nebo cyklamát. Obecně pak dávejte spíše přednost sladidlům přírodního charakteru jako med, agavový syrup, javorový syrup, melasa, datle nebo stivia.

Zdroj: Jan Brodský pro Vegetarian.cz

Video o Aspartamu



ASPARTAM JE JED!


CO ZPŮSOBUJE ASPARTAM:

poruchy endokrinního sytému, alzheimerovu nemoc, otrava methanolem, příznaky strachu, arthritida, astma, astmatické reakce, bolest břicha, problémy kontroly cukru při diabetes, hyper- a hypo-glykémie, rakovina mozku, poruchy dýchání - těžkost, dušnost, pálení očí a v krku, bolesti při močení, bolesti svalů, křeče, vystřelující bolesti, necitlivost v nohách, svírání, závratě či nestabilita, bolesti hlavy, hučení v uších, záchvaty úzkosti, nesrozumitelné vyslovování (,,patlání" řeči), nejasné vidění, ztráta paměti, bolesti kyčelních kloubů, chronický kašel, chronická únava, deprese, průjmy, únava, extrémní žízeň, nebo hlad, těžké defekty plodu u těhotných žen, skleroza multiplex, Parkinsonova nemoc, kožní tuberkuloza projevující se lupomy (uzlíky - takové boule na hlavě), JE EXTRÉMĚ NEBEZPEČNÝ PRO DIABETIKY (kteří si tohle umělé sladidlo dávají místo cukru!!!!), zapříčiňuje OBEZITU (protože formaldehyd z aspartamu se hromadí v buňkách), poruchy prokrvení, vypadávání vlasů, poruchy srdce, vysoký krevní tlak, impotence, potíže při sexu, poruchy koncentrace, alergické reakce, stavy paniky, fobie, poruchy mluvy, infekční nemoci, záněty v krku, poruchy spánku, záchvaty připomínající epileptické záchvaty,svědění a poruchy kůže, otoky, včetně otoku očí, křeče svalů, postupná úplná ztráta zraku, nevolnost, zvracení, poruchy sluchu, pískání v uších, menstruační obtíže, změny cyklu, bolesti končetin, otoky končetin, změny charakteru osobnosti, poruchy polykání, ADH/ADHD u dětí, poruchy vidění, přibírání na váze, vodnatění organismu, neurologická onemocnění, prudké bolesti hlavy, dále byl při užívání aspartamu zjištěn 16x větší výskyt mozkových nádorů… a tento seznam ještě stále není ani zdaleka úplný…. na otravu aspartamem můžete i zemřít…

Díky aspartamu se již zřítilo pár letadel, protože piloti zničehonic oslepli, nebo dostali záchvaty… proto je u leteckých společností konzumace výrobků s aspartamem přísně zakázána. (Pilotům to řeknou, ALE VÁM NE!!!)

(seznamy příznaků pochází z německého časopisu ,,Raum und Zeit")

Uvědomte si laskavě, co vám tady říkám! Tráví vás tu jako krysy… vám je to jedno?!?

A nyní přistoupím k ostatní problematice tohoto svinstva… věřím, že nyní si už konečně uvědomujete závažnost tohoto varování…

Z jedné studie vypracované za spolupráce s webovou stránkou www.aspartamekills.com:

,,V první řadě je třeba připomenout fakt, že pokud Američané napíší (vidíte? V Americe je z toho obrovský skandál a tady o tom nikdo neví!!!!), že něco bylo podrobeno vědeckénu výzkumu, pak to byl opravdu tvrdý vědecký výzkum. Z našeho pohledu na nás stránka dýchla pocitem velké naléhavosti, protože jak známo, pokud se v USA něco závažného provalí na světlo světa, tak je z toho veliký skandál, protože skandály v USA vždy byly závažné. Sama stránka má 1000 návštěv denně, jak píše webmaster. A pokud se něco doopravdy provalí, tak to musí být věc velmi závažná, protože kde jinde, než v zemi neomezených možností je byrokracie ,,obor", který živí hodně lidí a má dostatečně dlouhé prsty na to, aby zastvila zárodky počínajícího skandálu. Zde evidentně nestačila.

Jednu věc však nelze popřít. Pokud si tisíce lidí stěžují na sladidlo aspartam, tak přimejmenším na něm nemůže být něco v pořádku. A pokud několik univerzit a lékařů nezávisle na sobě dojde ke stejným výsledkům, potom to již na sto procent něco v pořádku není. A pokud sama velká FDA zveřejnila zdokumentovaných 92 symptomů, které vyvolává aspartam, tak na tom již zcela jistě něco bude. Otázkou zůstává, proč bylo povoleno něco takového přidávat do potravin. (!?!) Otázkou je, proč FDA schvaluje ročně léky, jejichž vedlejší účinky mohou být velmi nebezpečné… Mnohokrát se potvrdilo, že intituce FDA je institucí, jež slouží farmaceutickým a potravinářským lobby, které si za své úplatky mohou leccos dovolit. Typický příklad je aspartam.

Teď k otázce methanolu a formaldehydu.

Co se týče samotného aspartamu, tak ten se rozkládá již při 30°C (zde je uvedeno 30, ve skutečnosti je to už 29,4!) na jednotlivé složky. Tímto je urychlována absorbce methanolu.

Toto je pouze počáteční stupeň jeho rozkladu, dále se totiž přeměňuje na kyselinu mravenčí ( Přeměňuje se na nefyziologickou D-formu kyseliny mravenčí - PRUDKÝ BUNĚČNÝ JED - vesmír je duální, proto tato kyselina je pravým opakem přírodní kys. mravenčí, která je dokonce léčivá.) a formaldehyd. (Formaldehyd je život ohrožující neurotoxin.)

EPA vydala následující stanovisko k methanolu v lidském těle: …"Jeho maximální doporučená denní návka je 7,8 miligramu denně… Jeden litr dietní limonády obsahuje okolo 56 miligramů methanolu. ,,Vyznavači" aspartamu potom v průměru tímto přijmou více než 250 miligramů methanolu denně, čili zhruba 32x více než limit EPA." (umíte si představit, co to s vámi dělá?!?)

Nejznámější následek požití methanolu jsou problémy se zrakem. (Jediný lok této látky stačí k tomu, aby člověk během jediné vteřiny oslepnul!) Formaldehyd je známy karcinogen, zapřičiňující mimo jiné poškození sítnice, ovlivňuje replikaci DNA a způsobuje porodní defekty.(!!!!!)

Roku 1993 FDA vydala nařízení, kde se muselo na etikety sladidla NutraSweet uvádět, že nesmí být vystaven teplotám nad 30°C. (Jaká je tělesná teplota?!?!!!!)

O tři roky později, 27.června roku 1996 bylo toto upozornění samotnou FDA zrušeno a aspartam se mohl používat (beztrestně!!!) do všech pokrmů, včetně zahřívaného zboží. (!!!!!)

…Aspartam bude asi jen další smutnou kapitolou o úplatcích, zastírání pravd, podplácení a klamání všech spotřebitelů, mocnými potravinářskými lobby, které mají dost peněz na to podplatit i samotnou FDA, která je svým způsobem také zkorumpovaná…

Co se týče našeho bílého zlata (cukr), toto zlato je zlatem pro ty, kteří jej prodávají, nikoliv pro ty, kteří jej konzumují. Každý, kdo má zdravý selský rozum, si může uvědomit, že bílý cukr není nic jiného, než čístá sacharoza, která tělu nepřináší nic, jen bere vitaminy a minerály a narušuje hladinu cuku v krvi. Jediné, co je na ní příjemné, je sladká chuť. Ovšem v porovnání s aspartamem je vlastně neškodný.

A co diabetici, kteří cukr nemohou a kterým američtí lékaři nedoporučují konzumovat NutraSweet, protože vyvolává mnoho diabetických komplikací? (Ostatně ví toto Česká společnost diabetiků, která aspartam doporučuje?) (!!!!!)"

Vždyť existuje ječmenný a rýžový slad, ovocný cukr, med… a také rostlina Stevia, která je mnohem sladivější než samotný aspartam… ta je bohužel zakázaná… proč? Protože byste byli nedej bože zdraví… ale vždyť jim tady nejde o vaše dobro… pochopte to už konečně! Jde jim o jejich kapsy! - Aspartam je vedlejší produkt nějaké sračky.. to je přece mnohem levnější, než pěstovat Stevii, navíc tím podporují slavnou farmacii, která se na vašich nemocech přiživuje jako pijavice!!!

Aspartam byl jednu dobu v Americe používám jako biologická zbraň a dnes vám to cpou do jídla!!!!!

Dále budu pokračovat velice stručným výtahem z knihy ,,VÍM, CO JÍM - průvodce ,,Éčky" v potravinách":

,,Aspartam je syntetické sladidlo a látka zvýrazňující aroma. Byl objeven náhodně při vývoji léku na žaludeční vředy a v přírodě se přirozeně nevyskytuje. Aspartam by¨l považován za dokonalé umělé sladidlo a výrazně přispěl k rozmachu průmyslu nízkokalorických potravin. Látka je asi 180x sladší než cukr.

…je stabilní v pevném stavu, často se proto používá v sypkých a tabletovaných výrobcích (to jsou hajzlové, co?). Používá se jako stolní nízkokalorické sladidlo (stolní sladidlo IRBIS) a jako sladidlo v sypkých směsích pro výrobu nejen nízkokalorikých, ale i běžných nápojů (nápoj v prášku Tang). Setkáme se s ním ve žvýkačkách (Wrigley) a v jogurtech (Yoplait Light, Danone Vitalinea).

… Ve vysokých dávkách způsoboval aspartam neurotoxické účinky u hlodavců…

…Jedinci trpící vzácnou genetickou poruchou zvanou fenylketonurie se musí vyhýbat potravinám obsahujícím aspartam…

…Aspartam je spojován s rakovinou mozku, která se v západním světě vyskytuje stále častěji…

… Pozor, aspartam zvyšuje chuť k jídlu, i když se jedná o nízkokalorické sladidlo, které většina lidí používá ke snižování váhy. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) Podle některých konzumentů jsou nápoje slazené aspartamem návykové. Tito jedinci jsou schopni vypít až 15 plechovek denně. U citlivých jedinců se po požití dietních limonád dostavují různé obtíže, například bolesti hlavy, či závratě, svědivé vyrážky a PORUCHY CHOVÁNÍ ( u dětí)."

Tato skutečnost je již několikrát ověřena…v německu byla žena, jejíž dítě bylo extrémě agresivní, neovladatelné a vše ničilo… po vysazení aspartamu po poradě s lékařem (asi jediný rozumný lékař na světě) se z něj stal hotový andílek, při opětovném podávání aspartamu se všechny dřívější účinky vrátily.

Dále… oficiální magazín amerického vojenského letectva uveřejnil v květnu 1992 následující text:

,,Účinky aspartamu i když je přijímán ve velmi malých dávkách, mohou v těhotenství postihnout plod. Poruchy s souvislosti s aspartamem se u lidí projevují už i při malých dávkách, obsažených v jediné žvýkačce.

…Fda neudělala a nedělá vůbec nic pro varování veřejnosti…

…Jak oznámil magazín OMNI (květen roku 1994): FDA schvaluje zabijácké drogy jako na běžícím pásu… 51% léků schválených právě Federální agenturou pro potraviny a léčiva představuje vážná rizika a může vyvolat nepříznivé reakce, vedoucí k trvalé invaliditě či úmrtí… na předepsané léky umírá každoročně 80-120 000 Američanů. Toto zvěrstvo souvisí jen s penězi a už nemá vůbec nic společného se zdravotnictvím. Monsanto vytěří ze svého toxického aspartamového dolu přinejmenším miliardu ročně. Za to si může a také kupuje mnoho úředniků! Proč FDA povoluje smrtící drogy? FDA totiž nepracuje pro lidi, ale pro průmysl."

Molekula aspartamu se skládá ze tří složek: kyseliny asparagové, fenylalaninu a metylalkoholu. Už při 30°C se začíná vysokou rychlostí rozpadat.

Náklaďáky naložené dietními limonádami stály v průběhu operace Pouštní bouře po celé týdny pod horkým arabským sluncem, a v důsledku toho si tisíce zdravých amerických mužů a žen po celé měsíce pochutnávalo na formaldehydovém koktejlu. Po návratu domů se u nich projevily příznaky choroby, nazývané ,,syndrom války v Perském zálivu"!

MSDA požadovala, aby byl aspartam v limonádách zákázán! To se ovšem nestalo a jakmile začaly cinkat pokladny, byly všechny námitky rychle zapomenuty.

Zásoby formaldehydu se ukládají v tukových buňkách, obvzlášť na kyčlích a stehnech. Od doby, kdy byl NutraSweet propuštěn na trh, epidemie obezity doslova explodovala! Chcete být pořádně tlustí? Pijte hodně Coly Lite! Později k tomu jako malý bonus můete dostat ještě cukrovku, oslepnout, podlehnout chronické únavě a nkonec příjde zubatá s kosou.

Radím všem pacientům s cukrovkou a hypoglykémií, aby se důsledně vyvarovali konzumace aspartamu!!! - zahoďte ta odporná sladidla a pěstujte na černo Stevii!

Nervový chirurg, Russell Blalock ve své knize ,,Excitotoxins, taste that kills" (Excitotoxiny, chuť která zabíjí) píše: ,,U aspartamu mne vážně znepokojuje jeho souvztažnost s mozkovými, stejně jako pankteatickými, děložními a vaječníkovými nádory a skutečnost, že provokuje takové množství syndromů k nerozeznání podobných příznakům Alzheimerovy choroby." - Tohle mluví za vše.

Aspartam je nejsmrtelnějším toxinem v naší společnosti!!!!!!

Na všech výrobcích obsahujících aspartam by měla být následující výstraha:

POZOR! TENTO PRODUKT OBSAHUJE JEDOVATOU CHEMICKOU SLOUČENINU:

DRŽET MIMO DOSAH LIDÍ!

GENOCIDNÍ!

CO MŮŽETE UDĚLAT? - ŘÍKEJTE TO VŠEM!

Aspartam má mnoho názvů (zdokumentovaným je asi padesát, dnes už jich bude více), ale nejznámější a doufám že snad i nejpoužívanější jsou tyto:

Aspartam, Acesulfam K, Irbis, Sponful, NutraSweet, Fenylalanin, E-951, E-953 (pravdpodobně i E-954 a E-955.)

Dnes vás milí přátelé už tráví tímto jedem skoro všude, ale mohu vás alespoň varovat před:

Veškerými žvýkačkami, Znojemské okurky, některé marmelády, jogurty, stolní sladidla, některé majonézy, hořčice, saláty, vitaminové přípravky, ovoce a zelenina v sladkokyselém nálevu, některé druhy piv, včetně nealko, dětské preparáty…

Tento seznam samozřejmě není úplný, snad jen ještě jedna rada:

Pečlivě čtěte obaly, jakmile uvidíte aspartam, vůbec se nerozmýšlejte, okamžitě výrobek vraťte do regálu a koukejte si najít něco jiného…

Zdroj : http://karolinaloskotova.blog.cz



SUKRALÓZA


Nejchutnější jed na myši
   Sukralóza má za sebou docela zajímavou historii. V 70. a 80. letech minulého století probíhal program výzkumu halogenovaných sacharidů, neboli různých produktů vzniklých reakcí cukrů s fluorem, chlorem, bromem a jodem. Tyto látky byly považovány za toxické a zejména s alfa-chloralozou, neboli nachlorovanou glukózou s jednou molekulou chlóru se dělaly zkoušky jako s potenciálním jedem na myši. Princip působení jako jedu na myši byl ten, že alfa-chloralóza má silně tlumící efekt na mozek a metabolismus a navozuje usínání. Pokud myš usnula v chladném prostředí, tak zahynula na podchlazení. Jenže problém byl ten, že působení nastalo jedině v chladnu a tak se od projektu ustoupilo. Shodou okolností autor článku se motal kolem toho, když se možnost výroby chloralózy řešila v bývalém podniku Léčiva (nyní Zentiva). A protože chlorované sacharidy jsou velmi sladké, tak když ne jako jed na myši, tak se alespoň výzkum využil na umělé sladidlo. Tak jako chloralóza je nachlorovaná glukóza, tak sukralóza je nachlorovaná sacharóza (řepný cukr) se třemi molekulami chlóru. Samozřejmě už i sukralóza je považována za zdroj zdravotních potíží, zejména u dětí. Jenom už chybí, aby někdo tvrdil, že po limonádě se sukralózou usnul za volantem.



 



Nový příspěvek

aspartam_zakaz.jpg

 
© 2011 Alernativní medicína J.H